Skip to main content

Vammautuneen työkykyä voi arvioida vain työpaikalla

”Työkykyä voi arvioida vain työpaikalla, niin se vain on!”, Tähän tulokseen tulimme kaksi vuotta sitten työryhmässämme yhdessä vahinkovakuutusyhtiöiden kanssa. Tuo kyseinen ajatus ei ollut sinällään mitenkään uusi vaan se oli noussut useinkin esille vahinkovakuutusyhtiöiden kanssa käydyissä keskusteluissa. Vireä työryhmämme ryhtyi pureskelemaan ajatusta arviointipalvelusta, jossa ammattihenkilö jalkautuu vammautuneen henkilön työpaikalle havainnoimaan hänen työtehtävistä selviytymistään. 

Verveläisten monipuolinen osaaminen mahdollistaa palveluiden kehittämisen  

Verve on kasvanut viime vuosina Suomen suurimmaksi kuntoutusyritykseksi, ja siitä on hyötyä, kun rakennamme uusia palveluja vahinkovakuutusyhtiöille ja kuntoutuja-asiakkaillemme. 

Kun lähdimme rakentamaan uutta arviointipalvelua, käänsimmekin varsin nopeasti katseemme Verve Terapian sekä Verve Lahden ja Oulun puoleen, joilla on osaava ja eteenpäin katsova fysio- ja toimintaterapian henkilökunta. Näimme, että tässä on hyvä paikka hakea synergiaetua Verven sisältä, jotta pystymme kehittämään ja toteuttamaan palvelun, jossa yhdistyy tärkeä työkyvyn arviointi ja vahinkovakuutusyhtiöiden tarpeiden ymmärrys. 

Ajatus oli yksinkertainen, mutta tehokas: Toiminta- ja/tai fysioterapeutit jalkautuvat vammautuneiden työpaikoille ja toteuttavat havainnoinnin strukturoidulla arviointimenetelmällä. Verven liikenne- ja työtapaturmiin erikoistunut työryhmä puolestaan opastaa terapeutteja ymmärtämään vahinkovakuutusyhtiöiden tarpeita, jotta vahinkovakuutusyhtiöt saavat sellaisia lausuntoja, jotka auttavat heitä ja vammautuneita asioiden eteenpäin saattamisessa. 

Syntynyt havainnointipalvelu mukautuu yksilöllisiinkin tarpeisiin

Lopputuloksena syntyi keväällä 2021 palvelukokonaisuus, jossa yhdistyvät toimintakykykuntoutuksen tietotaito sekä liikenne- ja työtapaturmavakuutusjärjestelmän tuntemus. Palaute palvelusta on ollut hyvää ja ei vähiten sen vuoksi, että tätä palvelua voimme räätälöidä hyvinkin jouhevasti vahinkovakuutusyhtiön ja vammautuneen henkilön yksilöllisiä tarpeita huomioiden. 

Työkyvyn arvioiminen kestää kolme viikkoa. Tuona aikana terapeuttimme käy kuntoutujan työpaikalla noin kolme kertaa ja välipäivinä seurataan mm. kuntoutujan palautumiskykyä sekä haastatellaan työnantajaa. Jos kuntoutujalla ei ole työpaikkaa, Verven asiantuntijat järjestävät työkokeilun, jossa arviointi voidaan tehdä. 

Vammautuneen työkykyä voi siis arvioida tosiasiallisesti vain todellisessa työympäristössä, mutta työkyvyn edellytyksiä voidaan toki arvioida esim. Verven toimipisteissä tapahtuvissa ammatillisen kuntoutuksen palveluissa, joissa ovat mukana moniammatilliset työryhmät tai Verve Lahden ja Oulun avo- tai kuntoutuskeskuksien toimipaikoissa. Usein jälkimmäiset keinot ovat riittävät, mutta on tilanteita, joissa on järkevintä mennä työpaikalle. Työkykyynhän ei vaikuta vain kuntoutujan saama vamma vaan myös työpaikan fyysinen ja sosiaalinen työympäristö: Vaikeastikin vammautunut henkilö saattaa kyetä selviytymään työtehtävistään, jos työpaikan olosuhteet ovat hänelle riittävän sopivat.

Kirjoittaja Juha-Matti Pesonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *