Skip to main content

Työpäivät ammatillisen kuntoutuksen parissa kuljettavat Pauliinaa navetasta bussivarikoille

Kuntoutusasiantuntijan työnkuva on laaja. Näin kertoo jo viidettä vuotta Verve Vakuutuskuntoutuksen Helsingin toimipisteeltä löytyvä Pauliina Paakkinen, joka työskentelee ammatillisen kuntoutuksen parissa. Hän on pohjakoulutukseltaan toimintaterapeutti, tämän jälkeen opiskellut kuntoutuksen ohjaajaksi ja nyt syventää osaamistaan ylemmällä ammattikorkeakoulututkinnolla hyvinvointiteknologiaan.

-Kuntoutuksen kanssa olen tehnyt töitä reilut 25 vuotta katsellen sitä eri näkökulmista. Opintojen jälkeen olen työskennellyt ensin toimintaterapeuttina terveydenhuollossa, tämän jälkeen ammatillisessa erityisoppilaitoksessa sekä Kelan tarjoamien ammatillisen kuntoutuksen palveluiden parissa. Aiemmissa työtehtävissäni erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden maailma, osatyökykyisyys ja verkostotyö tulivat minulle erittäin tutuksi. Koulutus on myös yksi ammatillisen koulutuksen muoto, Pauliina kertoo.

Ammatillisen kuntoutuksen avulla pyritään tukemaan ja ohjaamaan vammautunutta tai ammattitautiin sairastunutta henkilöä takaisin työelämään. Ammatillinen kuntoutus painottuu työhön, eli siihen, millä tavoin asiakkaan työelämä jatkuu onnettomuuden jälkeen.

-Tyypillisesti asiakkaani on loukkaantunut esimerkiksi liikennevahingon tai työtapaturman seurauksena. Kuntoutuksessa ja työhön paluun tukemisessa tarvitaan monia ammattilaisia ja kaikkien rooli on tärkeä, tätä työtä ei tehdä yksin. Meidän roolimme kuntoutusasiantuntijana on usein pitää lankoja käsissä useaan eri suuntaan ja teemme yhteistyötä eri tahojen, kuten työnantajien, työterveyshuoltojen ja terveydenhuollon kanssa, Pauliina kertoo.

Ammatillinen kuntoutus suuntaa katseet työhön

Kaikki Pauliinan asiakkaat ovat saaneet lähetteen vakuutusyhtiöltä, ja se, mitä lähdetään korvaamaan asiakkaalle liikenne- ja tapaturmavakuutuksen kautta, perustuu lakisääteisiin vakuutuksiin. Yhteistyö vakuutusyhtiöiden kanssa on tiivistä.

-Muutokset liikenneonnettomuuden tai tapaturman jälkeen ovat äkillisiä verrattuna muuhun sairauteen ja asiakkaiden tilanteet ovat keskenään hyvin erilaisia. Kaikki vammat eivät myöskään näy ulospäin, esimerkiksi monella asiakkaallani on aivovamma, jonka oireiden huomioiminen ja sopivan työnkuvan kartoittaminen ovat osa ammatillista kuntoutusta. Työkykyä voi hyvinkin löytyä osa-aikaisesti, kun työnkuva on sopiva, vaikka ei pystyisi palaamaan kokopäiväiseen työhön, Pauliina tiivistää.

Käytännössä kuntoutusprosessi lähtee liikkeelle alkuhaastattelulla asiakkaan kanssa. Tämän aikana kuntoutusasiantuntija sekä asiakas tapaavat ja käyvät yhdessä läpi asiakkaan terveydentilaa, työhistoriaa sekä aiempaa koulutusta. Tärkeää on kartoittaa ne kyvyt ja vahvuudet, jotka asiakkaalta löytyvät. Tässä hyödynnetään myös digitaalista ohjausalustaa ja asiakkaalla on selvittelyssä aktiivinen rooli.

-Kaiken kartoituksen jälkeen luomme asiakkaan kanssa yksilöllisen kuntoutussuunnitelman. Tähän voi kuulua esimerkiksi työkokeilut, työtehtävien muokkaaminen vanhassa työssä, tukitoimet työpaikalla tai joissain tapauksissa uudelleenkouluttautuminen. On tärkeää, että työ otetaan puheeksi jo melko varhain onnettomuuden jälkeen, vaikka ei olisikaan vielä aivan ajankohtaista sitä suunnitella. Se luo asiakkaalle mielikuvan siitä, että työelämä voi olla vielä ylipäätään mahdollista vakavan vamman jälkeen, Pauliina kertoo.

-Asiakkaat ovat hyvin eri vaiheissa aloittaessaan ammatillisen kuntoutuksen. Osa selvittelyistä on lyhyitä kartoituksia, mutta valtaosa asiakkaideni kuntoutusjaksoista kestää jopa vuosia, esimerkiksi suunnitelman laadinnasta työkokeiluihin ja tutkinnon valmistumiseen. Teemme yhteistyötä työnantajien kanssa työpaikkakäynneillä ja tapaamme asiakkaita käytännön työympäristössä. Viime aikoina olen matkannut asiakkaita tapaamaan aina elektroniikkatehtaalta navettaan ja bussivarikoille, hän jatkaa hymyillen.

Merkityksellisten polkujen luomista

Itsenäinen hybridityö etänä ja toimistolla sopii Pauliinalle hyvin. Samalla se vaatii myös oman työn johtamista.

-Työpäivät ovat luonteeltaan usein tiiviitä ja niiden aikana on tärkeää tehdä säännöllisesti omaa työhyvinvointia edistäviä asioita. Pieni piipahdus raittiissa ilmassa kesken työpäivän voi tehdä ihmeitä aivoille. Näin talvella pulahdus avannossa työpäivän päätteeksi auttaa siirtymään vapaalle, Pauliina listaa.

Verve Vakuutuskuntoutuksen tiimi koostuu eri paikkakunnilla työskentelevistä kuntoutusasiantuntijoista. Helsingin alueella toimii kaksi kuntoutusasiantuntijaa, joista Pauliina on toinen. Muut kollegat löytyvät Tampereelta, Turusta, Kuopiosta, Oulusta ja Rovaniemeltä.

-Vaikka emme kollegoideni kanssa tapaa fyysisesti paikan päällä usein, on meillä erittäin tiivis työyhteisö. On tärkeää tietää, että toinen samojen asioiden kanssa työskentelevä on vain yhden soiton päässä. Tapaamme useamman kerran viikossa erilaisissa palavereissa verkon välityksellä ja juomme yhdessä myös Teams- aamukahvit tiimin kanssa kerran viikossa. Etäpalaverit ovat läsnäolevampia, kun kamerat ovat aina päällä. Työyhteisöämme voisi kuvata ehkä niin, että teemme hyvin intensiivisesti työryhmänä töitä usein hyvin vaikeidenkin asioiden parissa, mutta vastapainona on paljon huumoria, Pauliina kertoo.

-Yksi työni parhaista elementeistä on se, että saan kohdata ammatissani monenlaisia ihmisiä. On merkityksellistä saada olla mukana luomassa toiselle ihmiselle hänen näköistään polkua elämässä. Työssäni asiakas on aktiivisessa roolissa ja aina täytyy luottaa siihen, että elämässä löytyy mahdollisuuksia, Pauliina tiivistää.

ammatillinen kuntoutus, Henkilöesittely, vakuutuskuntoutus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *