Kipuohjauspalvelusta uusia oivalluksia ja rohkeutta tavoitteiden saavuttamiseen
Verven Kipuohjauspalvelu konkretisoi työhön paluun mahdollisuudet. Se auttaa tunnistamaan kivunhallinnan keinoja ja henkilökohtaisia voimavaroja. Johanna Nummikorpi osallistui palvelun pilottiin Oulussa loka-marraskuussa 2020.
Kipukuntoutuja sai pilotissa tietoa
- miten oppia elämään kivusta huolimatta mahdollisimman täyttä elämää
- miten löytää uusia voimavaroja tulevaisuutta kohti
- miten rakennetaan kivunhallintasuunnitelma
- millaisia lääkkeettömiä kivunhallintakeinoja on olemassa.
Kipukuntoutujista ja Verven moniammatillisesta tiimistä koostuva ryhmä kokoontui asioiden äärelle 8 kertaa loka-marraskuussa 2020. Osa tapaamisista tapahtui kasvokkain ja osa verkon kautta. Yksi Kipuohjauspalvelun kuntoutujista oli lähihoitajaksi vuonna 2019 valmistunut Johanna Nummikorpi.
Pian valmistumisen jälkeen Johanna joutui liikenneonnettomuuteen, josta seurasi kaksi leikkausta, pysyvä kipu (CRPS eli monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä) ja 9 kuukautta kestänyt sairausloma. Kun työkokeilu oli kestänyt 6 kuukautta, huomasi Johanna tarvitsevansa apua omien voimavarojensa tunnistamiseen. Tähän tarjoutui mahdollisuus, kun Verven Katja Manousos ehdotti Johannalle Kipuohjauspalvelua ja vakuutusyhtiö mahdollisti Johannan pääsyn palveluun.
En tiennyt millaista on olla kroonisen kivun kanssa.
– Vaikka olin hoitanut vanhuksia ja sairaita, en tiennyt millaista on olla kroonisen kivun kanssa. Kiinnostuin palvelusta heti, sillä halusin saada psykologista ja muiden vastaavassa tilanteessa olevien näkemystä asiaan. Halusin saada neuvoja ja työkaluja mielenrauhan säilyttämiseen sekä ylipäätään tietoa, onko kivun kanssa mahdollista ylipäätään pärjätä, kertoo Johanna Nummikorpi.
Johannalla oli hyvät lähtökohdat palvelun aloittamiseksi. Oma asenne oli kaikesta huolimatta säilynyt positiivisena ja oma tilanne oli melko lailla hyväksytty. Myös henkilökohtaiset tavoitteet olivat pitkälti tiedossa: oma mielenrauhan säilyttäminen ja selviytyminen itsenäisesti arjen askareista sekä pystyä toimimaan täysipäiväisesti lähihoitajan ammatissa. Tavoitteena oli myös päästä harrastamaan liikuntaa.
Kipuohjauspalvelusta saatu tieto auttoi hahmottamaan omaa tilannetta paremmin, ja sitä kautta herätti pohtimaan omia muutostarpeita.
– Olen aina ollut suorittaja, joten yksi tärkein oivallus minkä Kipuohjauspalvelusta sain, oli armollisuus itseä kohtaan. On tärkeätä tiedostaa mitä kipu on elämään tuonut ja millaiset reunaehdot se asettaa. Maailma ei kaadu päälle, vaikka kaikkea ei tee heti. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa, ja tehdä asioita sitä kuunnellen. Tämä oivallus sekä erilaiset mielenharjoitteet auttavat tulevaisuudessa välttymään breakdowneilta, sanoo Johanna Nummikorpi.
Vertaistuella oli palvelussa suuri merkitys. Kun toinen samassa tilanteessa oleva kertoo omista kokemuksistaan tuo se uskoa tulevaan ja rohkeutta kokeilemaan uusiakin asioita.
Sain Kipuohjauspalvelusta rohkeutta.
– Kipuohjauspalvelu antoi minulle rohkeutta. Vertaistuen rohkaisemana lähden nyt rohkeammin kokeilemaan erilaisia kivunhallintakeinoja esimerkiksi liikunnan kautta. Liikunnasta ei tarvitse kärsiä, on vain löydettävä itselle käypä laji. Sain myös entisestään rohkeutta hyväksyä oma tilanteeni. Aikaisemmin saatoin vertailla nykyistä pystyvyyttäni aikaan ennen onnettomuutta, vaikka tärkeintä on ymmärtää mihin nyt pystyy, pohtii Johanna Nummikorpi.
– Kun sain kuulla, että minulla on CRPS, hain asiasta tietoa netistä. Netistä saamani tieto oli pääsääntöisesti negatiivista, joten tässäkin mielessä vertaistuki oli ehdottoman tärkeätä. Jokainen kertoi oman tarinansa, ja koska meille oli muodostunut luottamuksellinen ja hyvä henki, pystyimme jopa nauramaan asioille. Positiivisuus, rohkeus ja usko omaan selviytymiseen kantavat pitkälle, ynnää Johanna Nummikorpi tilannettaan.
Tällä hetkellä 5 tuntia päivässä ja 3 päivää viikossa kestävä työkokeilu on Johannalle optimaalinen työaika. Työstä ennättää palautua ja oma jaksaminen on parantunut. Työkokeilun päättyessä maaliskuussa 2021 on uuden arvioinnin paikka. Tällöin selviää, lähentyykö työelämän tavoite jo ensi vuonna.
Lisätietoja
- Lisätietoja Kipuohjauspalvelusta: Susanna Finne (susanna.finne@verve.fi), puh. 044 700 2046.